Kirsty McKinnon er rådgiver ved NIBIO (tidligere Bioforsk) og har blant annet undersøkt hvordan man kan bruke tang som gjødsel og jordforbedrer i større skala i jordbruk. Hun er født i Skottland, oppvokst i Bergen, og bor nå på Tingvoll på Nordmøre. Vi møter henne i det hun er på gjennomreise gjennom Oslo.
«Fordelen med tang er at den har et veldig allsidig sammensetning av næringsstoffer. Ved å bruke det over tid vil man kunne bygge opp fruktbarheten og humusinnholdet i jorda.» sier McKinnon. «Det er en viktig ressurs for framtidens jordbruk for de som har tilgang på det», mener hun.
Tang har gjennom alle tider vært en veldig viktig ressurs for bønder langs kysten i Norge. På Tøyen gård hadde man også løyve på å høste tang i strandsona i Bjørvika, som kanskje har vært med på å gi navnet til Tøyen «Tandvin» som betyr fruktbar jord. Tang har også vært bakgrunn for mange tvister i kystbygdene siden den var så verdifull.
Å blande tangen med kompost er en god metode for å oppnå en konsistens på tangen som gjør det enkelt å blande den inn i jord i følge McKinnon. Det finnes også andre teknikker for å ta den i bruk, for eksempel kan tørket tang kvernes eller den kan legges fersk den oppå jorden, gjerne dekket med jord eller plengress. I tillegg lages det kommersielle gjødselprodukt av tang som tangmel og algeekstrakt.
På Øya Festivalen ligger fokuset på tang som bruk i jordforbedring, men det har vært et allsidig middel i jordbruket. «Tang har jo alltid vært brukt til mye forskjellig, noe navnene kan fortelle oss om. Grisetang ble for eksempel brukt som fôr til gris» sier McKinnon. I tillegg til å bruke tang i jordbruk er det en viktig næringskilde og kulturplante i mange land, slik som Japan.
Vi gleder oss til å få Kirsty på besøk til Øya Festivalen den 12. august!