Øyafestivalen er opptatt av å ta vare på miljøet, og mener økologisk matproduksjon er en naturlig del av en bærekraftig framtid. Velger du økologisk, velger du bort kunstige tilsetningsstoffer, sprøytemidler og industridyrehold. Samtidig sier du ja til renere og sunnere matvarer, bedre dyrevelferd, et større biologisk mangfold og mindre miljøfiendtlige utslipp. I tillegg smaker maten akkurat så mye bedre.
Øyafestivalen jobber tett med Oikos – Økologisk Norge for å finne gode og lokale leverandører – og har siden 2003 jobbet med kontrollorganet Debio. I 2013 ble de den første festivalen i Norge som mottok gullmerket i økologisk matservering – som betyr at over 90% av alle råvarene de bruker er økologiske. I 2014 var 94 prosent av råvarene på Øya økologiske, og det ble servert 35 tonn økologisk mat. Dette mettet 500 artister, 2 400 frivillige og over 60 000 publikummere. I tillegg ble det servert økologisk kaffe, øl, vin og mineralvann på området.