Det er gjort mye forskning, og skrevet mye om økologisk mat og hvordan vi kan skape mer bærekraftige matsystemer. Vi ønsker å gi en liten samling av det viktigste innen forskning, og det ypperste av inspirerende lesning. I samarbeid med Øya Festivalen har vi utarbeidet denne listen:
Det viktige
De er laaange og tunge, men særdeles viktige. Norske og internasjonale forskningsrapporter som viser de store utfordringene med dagens matsystem og som konkluderer med økt bruk av agrø-økologiske metoder i matproduksjon.
Wake Up Before it’s too Late er tittelen på rapporten til UNCTAD – hovedorganet til USA’s handels-, investerings- og utviklingsspørsmål. Den sier mye om at det er noe som er feil, og noe som haster. Det finnes en artikkel i The Guardian som sammenfatter innholdet i rapporten.
Vitenskapskomiteen gjorde i fjor en sammenligningsstudie på helsegevinstene av å spise konvensjonell eller økologisk mat. Her er en lenke til den, rapporten ligger under Dokumenter.
FN’s mat- og jordbruksorganisasjon FAO publiserer jevnlig rapporter om tilstanden til internasjonalt jordbruk. Rapporten The State of Food Insecurity in the World fra 2015 er den siste. Her kan du lese resten av publikasjonene deres.
Det norske
Kirsty McKinnon besøker oss under festivalen. I fjor gav hun ut en kjempeflott bok som heter Kjøkkenhagen. Den er allerede blitt omfavnet av hageeiere i hele landet.
Cappelens store økologiske hagebok er blitt en klassiker innen økologisk hagebruk. Den gir deg veldig gode tips til hvordan man kan dyrke økologisk, hvor som helst.
Hans Christian Geelmuyden er blitt et kontroversielt navn i Norge etter at han gav ut boken Sannheten på bordet, hvor han avslører mange ubehagelige sannheter med det norske matsystemet.
Er kortreist mat alltid det beste alternativet? Og produseres det egentlig altfor lite mat i verden? Kaare Bildens bok Mat er makt guider deg inn i storpolitikkens komplekse og paradoksale landskap.
Espen Løkeland-Stai & Svenn Arne Lie‘s En nasjon av kjøtthuer – Ni myter og en løgn om norsk landbrukspolitikk problematiserer mat både politisk og forbruksmessig.
Det inspirerende
Michael Pollan er opptatt av å endre på matsystemet, og er regnet som en av de fremste skribentene i dag rundt mat og matkultur. Les bestselgerene Omnivore`s Dilemma, Food Rules og Cooked, alle perler.
Dan Barber er en av de kokkene i verden som snakker høyest om økologisk mat, ikke bare fordi det er bra for jord og mennesker, men fordi han mener det smaker så utrolig mye bedre. Vi anbefaler boken hans The Third Plate.
The Art of Fermentation er en bok som blir regnet som “Bibelen” innen fermentering. Den er skrevet av Sandor Katz, og er rett og slett en veldig vakker bok.
Jonathan Safran Foer gav i 2009 ut boken Eating animals. Den handler om dagens industrielle kjøttproduksjon. Både de grusomme konsekvensene, men også gjennomtenkte løsninger.
John Seymour’s Self-sufficiency er en ekte klassiker som omhandler det å være selvforsynt.
Film og TV
Det er også laget en mange flotte dokumentarer om mat. Her er våre topp 5:
Food Inc. går i dybden på amerikansk matproduksjon.
Chef´s Table viser en rekke internasjonale kokker med hver sin matlagingsfilosofi. Blant annet Dan Barber.
OMG GMO. Amerikansk dokumentar om genmodifiserte organismer.
Symphony of Soils forteller hvordan man kan ta vare på den utrolig viktige matjorda vår.
Grow! handler om den nye bølgen unge bønder i USA. Svært inspirerende.